Hani Fazuha: Hati Kala Cinta



First novel yang aku baca dab buat aku fall in love dengan jalan cerita Kak Hani Fazuha tak pernah mengecewakanMemang best sebab konflik yang timbul tu buat aku rasa nak lagi nak lagi nak tahu ending dia nak tahu macam mana dia jadi camtu Sumpah buat aku laku ke baca Sehari boleh abiskan satu novel ni Novel yang buat aku excited Dan sumpah aku suka watak si Lya ni Mula mula baca nampak menarik jalan ceritanya Tapi bila sampai ke puncak cerita dah nampak macam cerita Hindustan pon adooo ahaTak der yg mendebarkan anya yang biasa shj Mungkin penulis tidak gemar karya yang berat berat jadi The Einstein Theory of Relativity hanya yang biasa biasa sahaja When I started reading this book I imagined Korean drama The story was predictable Love triangle between best friends brother and cousinI m giving it 3 stars The story was enjoyable but the author drag too much till the story loses it spark apa yg sy x sukazhafran yg butabila nampak perempuan secantik Nurin terus dilupakan Lyasangatlah sedihlg2 bilaari zhafran dan Nurin nak berkahwinrasa bodohnya Lya boleh berada di majlis tersebut bila perkahwinan Zhafran dan Nurin berantakanbuat sy makin gerambila Zhafran yg x faham bahasa asyik mencari2 Lyasampai org menuduh Lya seorang perampas masa tu sibuklah baru sedar How to Negotiate Your First Job hati sukakan liasebelum kahwin x pulakkanbila wujud Hareez rasanya dialahero sebenar yg akan Announcement before review N nak jual buku ni for RM13 Pada sesiapa yang berminat boleh lar PM Novel Hani Fazuha sememangnya tidak mengecewakan ditambah pula dengan plot childhood friends turned lovers yang sememangnya menjadi plot cerita favorite N Tanpa Lya sedari dia jatuh cinta dengan sahabat baikmusuhnya yang sudah dia kenali selama 20 tahun Tapi dia tahu Zhafran anya menganggapnya sebagai seorang sahabat tomboi yang arus dia lindungi Lya seorang kawan yang amat Zhafran sayangi Dia sanggup menolak tawaran menyambung pelajaran di luar negara kerana mahu sentiasa dekat dengan Lya Jika bukan dia siapa lagi akan melindungi LyaKehadiran Nurin dalam Perfect Justice (Ben Kencaid, hidup mereka mengubah segala galanya Zhafran bukan lagi sahabat yang Lya kenali dulu Tapi saat Lya mula mahu melepaskan Zhafran dariidupnya semakin mendesak pula Zhafran mahu menempatkan dirinya dalam The Literary Relationship of Lord Byron and Thomas Moore hidup Lya Kehadiran Hareez yang bongkak dan kasar menampah rencah dalamidup mereka Hareez tidak Lya cintai tapi Hareez satu satunya jalan keluar yang Lya ada untuk mengelakkan dirinya daripada dituduh sebagai perosak rumah tangga orang Cuma satu persoalan yang N rasa tak terjawab Apa masalah Nurin sebenarnya Adakah dia ni memang borne evil atau sakit ji. MEREKA rapat kerana berjiran tetapi rencah Suggestions for Marketing Small Timber hidup mereka adalah pertengkaran Kata Zhafran Lya itu perempuan brutal yang sepatutnya menjadi lelaki namun tersalah dilahirkan sebagai perempuan Kata Lya pula Zhafran itu macam Hitler suka memaksa orang mengikut kata dia Kemunculan Nurin menarik perhatian Zhafran tetapiati Lya pula tiba tiba jadi penasaran Entah sejak bila ada rasa cinta bertapak dalam.

free read Hati Kala Cinta

BOOK DOWNLOAD Hati Kala Cinta Author Hani Fazuha – ecogenlife.org

Wa Ada satu saat aku rasa nak laga lagakan je kepala si Zhafran dengan si Lya ni Masing masing tak reti nak mengalah HaihhhFull review 18082014Cerita yang mudah New Exploration hadam sebenarnya klise Ya tapi aku suka kisah ni Cuma perjalanan kisah Zhafran Lya ni panjang benar Berliku liku sebelum nak capai bahagianyaDua sahabat baik yang dah tergelincir dari sempadannya Namun yang seksanya bila seorang dah mengaku yang seorang lagi buat tak tahu Ditambah dengan kehadiran watak tambahan yang annoying seperti Nurin Ohoi Yang suka setengah mati pun pasti akan kata tak suka bila saja keluarga dipertaruhkanPerhubungan kekeluargaan yang rapat antara kedua duanya membuatkan pasangan ni susah nak berenggang Walaupun Lya mahu ada saja part yang buat dia lemah dengan Zhafran Paling rumit bila ada pinangan keluarga Zhafran buat Lya Jeng jeng jeng aku terkenang cerita si Joe Jambul pulaSejak akhir akhir ni aku jadi kurang sabar nak baca part tarik tali jual mahal ni Macam kedegilan Lya untuk mengakui rasanya pada Zhafran The Shaping of Western Civilization ha ada rasa nak jerit kat telinga Lya kuat kuat Belum masuk part tak reti bahasa si Zhafran Huh Ok aku emo Hahaha PDan watak Hareez tu aku macam suka pula kenapa ayat sebaris ni pun aku buat perenggan Hahaha ada makna tuHasil karya penulis senior makanya para pembaca akan mudah larut dalam HKC Perasaan juga akan turun naik macam naik rollercoaster jadi bersiap siagalah anda semua Ps Kesinambungan kisah Hareez dalam Yang Dia Pilih P Kalau kisah sahabat karib kenal plak daripada kecil mesti salah seorang akan jatuh cinta dengan kawan tu Selalumya la Rasa macam panjang kisah ni Halangan pun banyak Lya yang banyak memendam perasaan Semuanya nak simpan dalamati Bila dah macam tu ditambah plak dengan suka bersangka sangka Lepas tu larikan diri Lagi sakit ati bila Zhafran bercinta dengan Nurin Sepupu yang tak disenangi Lepas tu boleh pulak parent Zhafran datang merisik untuk si abang iaitu Hareez Sayang sangat dekat Lya Diorang ni tak nampak ke atau tak tahu ubungan Lya dengan Zhafran macam mana Hareez ni ego Mula mula cakap benci tak suka last2 dia yang tersungkur suka pada Lya Mula la drama berebut kan si Lya Bila dah kahwin Lya mula cemburu Di samping itu jugak bersangka sangka Apa2 pun mintak lah penjelasan dulu Kenapa nak percayakan si Nurin tu Lantak lah Nurin tu macam2 drama minah tu Menyampah Lya dan Zhafran masing masing punya cemburu tahap maksima Sayang pun sayang yang sangat sangat Cumanya kadang2 ada jugak rasa sangsi dan ragu ragu Melarikan diri bukan jalan penyelesaian Duduk dan berbincang Itu yang sebaiknya Kak. Hatinya Namun semua sudah terlewat kerana Zhafran telah memilih Nurin sebagai suri The Ecology, Exploitation and Conservation of River Turtles hidupnyaSaat yang sama Hareez pula datang bertandang dan kehadiran lelaki kacak berlagak sombong itu menjengkelkanati Lya Kali pertama bertemu dia tahu ada sebuah kebencian di dalam sepasang mata milik Hareez Tetapi apa akan jadi jika kebencian Hareez itu tiba tiba bertukar menjadi sebaliknya Apa pula yang akan ber.

Chik menukilHani Fahuza masih lagi bermula kisah HKC ketika watak watak utamanya di alam universiti Kali ini dijelmakan watak Lya dan Zhafran yang sudah menjadi teman tapi mesra sejak di sekolah rendah lagi Mereka berdua sering bersama walaupun setiap pertemuan sudah pasti ada pertengkaran kerana itulah rencah kehidupan mereka berdua Memang benar kata orang lelaki dan perempuan bila berteman sudah pasti ada yang akan tergelincir Medicine and Religion hatinya Kebanyakan mata yang memandang menganggap mereka pasangan yang bercinta 482014Diulang baca dek kerana nak dapatkan feel untuk naskah sekuelnya Yang Dia Pilih yg uarterway dibaca kerana keliru dengan flow penceritaannya yg tersekat sekat Dan daripada 3 aku terpaksa up kan kepada 4 Meniti lorong2 kisah Lya dan Zhafran seperti menaiki permainan boomerang di Taman Tema Air Bukit Merah Laketown Dari mula jatuhnya pelampungingga berhentinya ayunan bermacam perasaan tergaul mesra teruja mendebarkan geram meluat menyesal lepas tu rasa macam nak naik lagi Resepi untuk BFF bertukar kepada pasangan The Hockey Saint (Forever Friends, hidup memang tidak pernah mengecewakan Lebih2 lagi kisah si Zhafran yang kehilangan Lya ketika dia memilih Nurin biarpun dia tahu kasihnyaanya untuk si teman sejati Peluang ke 2 untuk merebut kembali Lya biarpun terpaksa merebut tunang abang sendiri digunakan sepenuhnya Dan kedegilan Lya untuk mengakui rasanya pada Zhafran biarpun menjengkelkan tapi itulah yang menyentuh perasaan DAN aku masih berpegang dengan review terdahulu berkaitan dengan plot penamat yang di extend kan10112013Aci x minggu ni aku disampuk jin aci kalau aku rumuskan ada cerita Sweet Sour Lizuardi dalam HATI KALA CINTA ini Cuma Lya versi HKC memilih si adik daripada si abang for me walaupun medium penceritaan adalah daripada sisi 1st person POV tapi penulis masih mampu melakarkan rasa pelaku lain terutamanya Zhafran Cuma agak tidak puas Valentino hati bila penamat naskah ini di extend kaningga mengganggu tumpuan pembacaan Seharusnya HKC ditamatkan setelah kembalinya Lya ke pangkuan Zhafran dan mengaku khilafnya sebagai seorang isteri Tersesatnya luahan rasa Zhafran atas kehilangan Lya amat bertentangan dengan lakunya ketika Lya kembali Dan kemunculan watak Nana seolah olah anti klimaks untuk HKC Atau mungkin penulis punya motif tersendiri mungkin naskah seuel selepas ini kerana aku tidak nampak kewajaran bab akhir diwujudkan Menyelami perasaan Lya membuatkan kita rasa sangat kesian dengan Lya ni Terseksa sungguh perasaan bila terpaksa memendam perasaan pada sahabat karib sendiriLya dan Zhafran Zhaf membesar bersama sama sebab mereka be. Laku bila Zhafran mula sedar dia sebenarnya mencintai Lya Paling rumit Lya arus memilih satu antara mereka dan perlu tinggal sebumbung di dalam sebuah keluargaKadangkala kuasa memilih bukan di tangan kita tetapi kita tidak seharusnya menyerah kalah saat takdir menetapkan pilihannya Kalaulah aku punya berkeping keping ati akan kurelakan yang satu itu pergi mengikut Zhafran tanpa perlu kembali lagi.